Door een technische storing zijn wij momenteel bereikbaar via een ander telefoonnummer: 088 222 37 53

 

Hernia

Wat is een hernia?

Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Deze uitstulping kan op een zenuw drukken, waardoor er pijnklachten in een arm of een been kunnen ontstaan.

Een hernia wordt vaak als synoniem gebruikt voor een rughernia, maar er bestaan wel twintig verschillende type hernia's. Hier de meest voorkomende op een rijtje:

  • Rughernia
  • Nekhernia
  • Navelbreuk
  • Liesbreuk
  • Littekenbreuk
  • Lumbale rughernia

We zullen ons hier voornamelijk richten op de rughernia, omdat deze in het westen het meest voorkomt. Een exacte verklaring hiervoor is niet bekend, maar zeer waarschijnlijk spelen houding (veel zitten) en gebrek aan gezonde lichaamsbeweging een rol. Verder lijkt ook een erfelijke factor een rol te spelen. Als een hernia (of rugklachten in het algemeen) vaak in uw familie voorkomt, dan heeft u een grotere kans op het ontwikkelen van een rugprobleem.

In principe kan een hernia op alle niveaus in je rug voorkomen. Meestal doet een rughernia zich voor in de onderrug, tussen de onderste twee lendenwervels of tussen de onderste lendenwervel en het heiligbeen. Een hernia hoger in de rug komt nauwelijks voor. Dit komt doordat de borstwervels een stuk stabieler zijn dan de lendenwervels. Een hoge rughernia geeft wel ander symptomen dan een lage rughernia.

Chiropractie Uden-Veghel

Rondweg 15, 5406 NK Uden
Tel. 0413 248 010 / info@chiropractie-udenveghel.nl

Openingstijden

maandag 08:30 - 18:00 uur
dinsdag 08:30 - 20:00 uur
woensdag 08:30 - 18:00 uur
vrijdag 08:30 - 18:00 uur

Telefonisch bereikbaar

maandag tot vrijdag 08:30 - 17:30 uur

 

 

“We are born with our hands,
and 500 years from now there will still
be nothing in the world that can replace
what a human hand is able to feel”