Door een technische storing zijn wij momenteel bereikbaar via een ander telefoonnummer: 088 222 37 53

 

Tennisarm / laterale epicondylitis

Een tenniselleboog (ook wel tennisarm) is een overbelasting van de zogenaamde ‘polsstrekkers’: een pijnlijke aanhechting van één of meerdere pezen aan de buiten-bovenkant van de elleboog en een verkleving in de spieren. Heel soms zit de overbelasting aan de binnen-onderzijde van de elleboog. Dat heet een golferselleboog. De pijn is erg vervelend, maar op de lange termijn niet schadelijk.

De belangrijkste oorzaken zijn:

 • Langdurige overbelasting van de onderarmspieren die de hand strekken (tenniselleboog) of de hand buigen (golferselleboog)
 • Een kortdurende sterke overbelasting van de onderarmspieren, de klachten worden direct gevoeld

Als de klachten sport of werk gerelateerd zijn - wat vaak het geval is - is het belangrijk om uit te zoeken waarom ze juist nu ontstaan. Maak een afspraak voor advies.

 

Hoe vaak komt een tennisarm voor en bij wie?

Twee procent van de bevolking heeft wel eens last (gehad) van een tenniselleboog. Deze aandoening komt even vaak voor bij vrouwen als bij mannen. In de leeftijdsgroep tussen de 40 en 50 jaar is dit tien procent. Meestal ontstaat een tenniselleboog aan de ‘dominante arm’ (de arm waarmee u schrijft), soms juist niet.

 

Risiciofactoren voor een tenniselleboog

Overmatig gebruik van de onderarmspieren door herhaalde bewegingen, vormen de oorzaak van de beschadigingen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je tennist, kleding uitwringt, een schroevendraaier gebruikt of een computermuis veelvuldig gebruikt.

 

Klachten en symptomen van een tenniselleboog

Een veelgehoorde klacht is een pijnlijke plek op en rond het bot aan de buitenzijde van de elleboog. De pijn kan doorstralen in de onderarmspieren en neemt toe bij tillen, kracht leveren met de hand en bij strekken van de pols terwijl de elleboog recht is. De pijn kan ook vanuit de elleboog naar de pols stralen. Het is dan moeilijk om dingen, zoals een mes of vork, een kopje of een pen, vast te houden. Ook het soms moeizaam om uw arm volledig te strekken.

Bij een golferselleboog voelt u pijn op het bot aan de binnenzijde van de elleboog, aan de onderkant. U voelt pijn als u uw arm buigt.

 

Wat is eraan te doen?

Als de klachten acuut ontstaan, zijn kleine scheurtjes in het pees- en spierweefsel de oorzaak. Het lichaam zet een herstelproces in gang, waardoor pijn, zwelling en warmte ontstaan. In deze fase kunt u uw pees- en spierweefsel niet volledig belasten. Rust en lichte rek- en bewegingsoefeningen kunnen helpen.

Als de klachten langzamerhand zijn ontstaan, komt dat omdat uw spierweefsel verandert door veelvuldig gebruik van uw spieren. De doorbloeding wordt belemmerd, waardoor het spier- en peesweefsel niet volledig kan herstellen. De veranderde weefselstructuur levert klachten op bij het gewone gebruik van de arm.

In alle gevallen moet u de arm rust geven. Als de pijn te erg wordt, kan de huisarts u pijnstillers voorschrijven. Bij hoge uitzondering kan de huisarts een injectie geven met een ontstekingsremmend middel. Raadpleeg de chiropractor om de oorzaak van de klachten te achterhalen en u te begeleiden in het herstelproces.

 

Kan ik zelf er wat aan doen?

Het is belangrijk voor een goede doorbloeding van de pees dat uw arm licht belast in beweging blijft. Probeer bewegingen die de pijn veroorzaken zoveel mogelijk te vermijden, zodat de ‘microtraumaatjes’ aan de pees kunnen genezen. Zijn de klachten ontstaan tijdens het sporten, stop hier dan tijdelijk mee en overleg uw chiropractor hoe u later de sport of werkzaamheden weer veilig op kunt pakken.

 • Koel de plek regelmatig gedurende 10 minuten met een coldpack of ijs in een plastic zak (met een thee- of handdoek tussen de huid en de gebruikte koelzak)
 • Oefen met lichte rekkingen van de pols, waarbij de vingers naar de binnenzijde van de onderarm worden gebracht
 • Beweeg onbelast binnen het bewegingsgebied waar de minste klachten optreden
 • Het dragen van een speciale brace kan verlichting geven.

 

De behandeling

De chiropractische behandeling kan bestaan uit:

 • Spierontspannende technieken van de polsstrekkers
 • Gewricht manipulatie of mobilisatie
 • Spierstretches
 • Bracing
 • Functionele oefentherapie
 • Houdingscorrectie
 • Advies

Indien u last heft van een tennisarm wacht dan niet te lang en maak spoedig een afspraak.

Chiropractie Uden-Veghel

Rondweg 15, 5406 NK Uden
Tel. 0413 248 010 / info@chiropractie-udenveghel.nl

Openingstijden

maandag 08:30 - 18:00 uur
dinsdag 08:30 - 20:00 uur
woensdag 08:30 - 18:00 uur
vrijdag 08:30 - 18:00 uur

Telefonisch bereikbaar

maandag tot vrijdag 08:30 - 17:30 uur

 

 

“We are born with our hands,
and 500 years from now there will still
be nothing in the world that can replace
what a human hand is able to feel”