Door een technische storing zijn wij momenteel bereikbaar via een ander telefoonnummer: 088 222 37 53

 

Artrose

Naast de gewrichten in de nek, heupen en knieën zijn ook de lage ruggenwervels zeer gevoelig voor slijtage. Als u boven de 45 jaar bent en vaak last van lage rugpijn heeft, dan is het ons advies om naar een specialist te gaan. Aan de hand van een röntgenfoto of MRI-scan kan de specialist vaststellen of er sprake is van slijtage in de onderste tussenwervelschijven. Belangrijk is om te beseffen dat een MRI of röntgenfoto het behandelplan waarschijnlijk niet zal veranderen en dat de uitslag alleen maar voor verontrusting kan zorgen. Artrose in de rug kan ook op jongere leeftijd optreden. Bijvoorbeeld na een ongeluk, operatie of sportblessure. Overgewicht, erfelijke aanleg en zware belasting kunnen eveneens een rol spelen bij artrose in de lage tussenwervelschijven. Net als een klein lengteverschil tussen beide benen, het hebben van een scoliose in de rug of het langdurig dragen van verkeerd schoeisel. Er kan ook een rughernia ontstaan.

Artrose in de rug wordt veroorzaakt door degeneratie van de tussenwervelschijven, die tussen twee afzonderlijke wervels te vinden zijn. Deze elastische ‘schokdempers’ bestaan uit kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. Bij het ouder worden kan deze zachte kern vocht gaan verliezen. De tussenwervelschijven worden daardoor droger en gaan vervolgens slijten. Doordat ze minder hoog en dunner worden, komen de ruggenwervels dichter op elkaar te liggen (dit is ook te merken aan uw lichaamslengte!). Daardoor wordt de rug anders belast. De wervels zijn dan minder goed in staat om bewegingen op te vangen. Ook de beweegbare facetgewrichtjes – die de wervels met elkaar verbinden – kunnen beschadigd raken bij artrose in de rug. Er ontstaan dan botvormige uitsteeksels die op de zenuwbanen kunnen gaan drukken. Dit veroorzaakt pijn en irritatie aan de omliggende weefsels.

Er zijn verschillende graden van schade bij artrose van de rug, gaande van milde gevallen zonder symptomen of met milde pijn in de rug, tot ergere gevallen waarbij de beenderen van de gewrichten over elkaar schuren. De artrose van de rug kan op elk niveau ontstaan, maar meestal is het ter hoogte van de onderrug en de nekwervels.

Rugpijn en/of nekpijn met stijfheid bij het opstaan en gedurende het eerste half uur nadien. De symptomen verbeteren meestal gedurende de dag en verergeren s ‘avonds. In het begin zijn er meestal geen symptomen. Veel mensen gaan minder bewegen omdat men denkt dat de artrose zal verergeren. Hierdoor verzwakken de spieren rond de rug waardoor de gewrichten nog meer belast worden. In ergere gevallen ontstaat er een vernauwing van het ruggenmergkanaal en krijgt men druk op het ruggenmerg en/of de zenuwwortels. Druk op de zenuwwortels kan pijn veroorzaken, gevoelloosheid, tintelingen of spierzwakte doen ontstaan.

Veel mensen met artrose in de rug doen er alles aan om hun rug te ontlasten. Blijven bewegen is echter belangrijk om de rugspieren sterk, soepel en gezond te houden. Door niet te bewegen verzwakken de spieren in de rug, waardoor ze de wervelkolom niet goed meer kunnen ondersteunen. Daardoor worden deze gewrichten zwaarder belast en nemen de klachten alleen maar toe. Blijven bewegen is dan ook belangrijk bij artrose in de rug om de spieren sterk, soepel en gezond te houden. Dagelijks een half uurtje wandelen, zwemmen, fietsen of wat oefeningen doen is een goede ondersteuning voor de rug.

Chiropractie Uden-Veghel

Rondweg 15, 5406 NK Uden
Tel. 0413 248 010 / info@chiropractie-udenveghel.nl

Openingstijden

maandag 08:30 - 18:00 uur
dinsdag 08:30 - 20:00 uur
woensdag 08:30 - 18:00 uur
vrijdag 08:30 - 18:00 uur

Telefonisch bereikbaar

maandag tot vrijdag 08:30 - 17:30 uur

 

 

“We are born with our hands,
and 500 years from now there will still
be nothing in the world that can replace
what a human hand is able to feel”