Maak een
afspraak

Tennisarm

Tennisarm: oorzaken, symptomen en behandeling

Een tenniselleboog (ook wel tennisarm) is een overbelasting van de zogenaamde ‘polsstrekkers’: een pijnlijke aanhechting van één of meerdere pezen aan de buiten-bovenkant van de elleboog en een verkleving in de spieren. Heel soms zit de overbelasting aan de binnen-onderzijde van de elleboog. Dat heet een golferselleboog. De pijn is erg vervelend, maar op de lange termijn niet schadelijk.

De belangrijkste oorzaken zijn:

  • Langdurige overbelasting van de onderarmspieren die de hand strekken (tenniselleboog) of de hand buigen (golferselleboog)
  • Een kortdurende sterke overbelasting van de onderarmspieren, de klachten worden direct gevoeld

Als de klachten sport of werk gerelateerd zijn – wat vaak het geval is – is het belangrijk om uit te zoeken waarom ze juist nu ontstaan. We adviseren je om een afspraak te maken voor meer advies.

Hoe vaak komt een tennisarm voor en bij wie?
Twee procent van de bevolking heeft wel eens last (gehad) van een tenniselleboog. Deze aandoening komt even vaak voor bij vrouwen als bij mannen. In de leeftijdsgroep tussen de 40 en 50 jaar is dit tien procent. Meestal ontstaat een tenniselleboog aan de ‘dominante arm’ (de arm waarmee men schrijft), soms juist niet.

Risicofactoren voor een tenniselleboog
Overmatig gebruik van de onderarmspieren door herhaalde bewegingen, vormen de oorzaak van de beschadigingen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je tennist, kleding uitwringt, een schroevendraaier gebruikt of een computermuis veelvuldig gebruikt.

Klachten en symptomen van een tenniselleboog
Een veelgehoorde klacht is een pijnlijke plek op en rond het bot aan de buitenzijde van de elleboog. De pijn kan doorstralen in de onderarmspieren en neemt toe bij tillen, kracht leveren met de hand en bij strekken van de pols terwijl de elleboog recht is. De pijn kan ook vanuit de elleboog naar de pols stralen. Het is dan moeilijk om dingen vast te houden.

Bij een golferselleboog voel je pijn op het bot aan de binnenzijde van de elleboog, aan de onderkant. Je voelt pijn als je de arm buigt.

Wat is eraan te doen?
Als de klachten acuut ontstaan, zijn kleine scheurtjes in het pees- en spierweefsel de oorzaak. Het lichaam zet een herstelproces in gang, waardoor pijn, zwelling en warmte ontstaan. In deze fase kunt u uw pees- en spierweefsel niet volledig belasten. Rust en lichte rek- en bewegingsoefeningen kunnen helpen.

Als de klachten langzamerhand zijn ontstaan, komt dat omdat uw spierweefsel verandert door veelvuldig gebruik van uw spieren. De doorbloeding wordt belemmerd, waardoor het spier- en peesweefsel niet volledig kan herstellen. De veranderde weefselstructuur levert klachten op bij het gewone gebruik van de arm.

In alle gevallen moet je de arm rust geven. Als de pijn te erg wordt, kan de huisarts je pijnstillers voorschrijven. Bij hoge uitzondering kan de huisarts een injectie geven met een ontstekingsremmend middel. Raadpleeg de chiropractor om de oorzaak van de klachten te achterhalen en je te begeleiden in het herstelproces.

Kan ik zelf er wat aan doen?
Het is belangrijk voor een goede doorbloeding van de pees dat de arm licht belast in beweging blijft. Probeer bewegingen die de pijn veroorzaken zoveel mogelijk te vermijden, zodat de ‘microtraumaatjes’ aan de pees kunnen genezen. Zijn de klachten ontstaan tijdens het sporten, stop hier dan tijdelijk mee en overleg met je chiropractor hoe je later de sport of werkzaamheden weer veilig op kunt pakken.

  • Koel de plek regelmatig gedurende 10 minuten met een coldpack of ijs in een plastic zak (met een thee- of handdoek tussen de huid en de gebruikte koelzak)
  • Oefen met lichte rekkingen van de pols, waarbij de vingers naar de binnenzijde van de onderarm worden gebracht
  • Beweeg onbelast binnen het bewegingsgebied waar de minste klachten optreden
  • Het dragen van een speciale brace kan verlichting geven.

Behandeling van tenniselleboog met shockwave therapie
Na het stellen van de diagnose kunnen we de behandeling starten met shockwave therapie. Shockwave therapie is een bewezen effectieve, niet-invasieve behandeling die gebruikmaakt van geluidsgolven om het herstel van beschadigd weefsel te bevorderen.

Hoe werkt shockwave therapie?

  • Stimulatie van genezing: Shockwave therapie stimuleert de bloedcirculatie en de vorming van nieuwe bloedvaten in het aangedane gebied, wat de genezing versnelt.
  • Pijnverlichting: De therapie vermindert pijn door de zenuwactiviteit te beïnvloeden en ontstekingen te verminderen.
  • Verkalking afbreken: Shockwave-therapie kan helpen bij het afbreken van de verkalking die tennisarm veroorzaakt.

Wat kun je verwachten?

  • Behandelplan: Tijdens je eerste afspraak zullen we een gedetailleerde echografie uitvoeren om de diagnose te bevestigen. Vervolgens stellen we een behandelplan op, afgestemd op jouw specifieke situatie.
  • Therapiesessies: Je ondergaat meerdere sessies shockwave therapie, meestal met tussenpozen van een week. De meeste patiënten ervaren significante pijnverlichting na enkele sessies.
  • Nazorg: Wij bieden ook advies over oefeningen en preventieve maatregelen om herhaling van tennisarm te voorkomen.

Bij Chiropractie Uden-Veghel streven we naar uw volledige herstel en pijnvrije mobiliteit. Mocht je last hebben van je elleboog of andere klachten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een afspraak.

De chiropractische behandeling kan bestaan uit:
  • Shockwave therapie
  • Voorlichting om je klacht te begrijpen. Wat je wel moet doen en wat je ook zeker niet moet doen. Leren om pijntriggers te vermijden.
  • Manipulaties/mobilisaties om de functie van de gewrichten te herstellen
  • Dry needling
  • Spierontspannende en myofasciale technieken
  • Functionele oefeningen
  • Neurodynamics
Tennisarm

De behandeling

Zoals je leest, zijn de oorzaken van een tennisarm zeer divers. Daarom is het belangrijk dat we eerst de oorsprong van je klachten achterhalen, zodat we een gerichte behandeling kunnen inzetten.

Tijdens dit onderzoek kijken we niet alleen naar de locatie van de klachten, maar bijvoorbeeld ook naar de beweeglijkheid van je aangrenzende gewrichten, ergonomie, je houding en zullen we een bewegingsanalyse uitvoeren om te kijken hoe het lichaam wordt belast.

Snel van je "tennisarm" af?

Maak een online afspraak met één van onze chiropractoren.

Maak direct een afspraak