Door een technische storing zijn wij momenteel bereikbaar via een ander telefoonnummer: 088 222 37 53

 

Een groot deel van onze patiënten komt naar onze praktijk vanwege lage rugklachten. De komende tijd gaan we hier wat meer aandacht aan besteden. Het is belangrijk dat u begrijpt hoe de wervelkolom nou echt functioneert. Helaas zien we in de praktijk dat u nog teveel onderworpen bent geweest aan verkeerde voorlichting en fabeltjes over lage rugklachten. Door goed de basis te begrijpen over hoe u rug functioneert kunt u werken aan uw klachten en zelfs voorkomen dat u deze krijgt.

 

Tijdens uw consult voor uw rugklachten wordt er vaak te weinig aandacht besteedt om een werkelijke diagnose te stellen. Vaak gaat u weg zonder diagnose of wordt er besloten om een röntgenfoto of een MRI te maken. Dit is naar mijn mening al een mislukt onderzoek. Het is onmogelijk om alleen een diagnose te stellen door middel van beeldvormende diagnostiek. Een automonteur kan ook niet op basis van een foto van uw auto, zonder enige andere informatie, achterhalen waarom de motor niet start.

Ook al heeft u een diagnose zoals bijvoorbeeld spit of een hernia, het belangrijkste wat ik u mee wil geven, is dat ongeacht de diagnose, we onze aandacht moeten besteden aan het achterhalen wat de oorzaak is van uw klachten en wat u daar zelf aan kunt doen. Een goede begeleiding door uw behandelaar is uitermate belangrijk.

Helaas lijkt niet iedereen het eens met deze filosofie. In de medische wereld wordt er te snel en te makkelijk besloten tot operatief ingrijpen of medicatie voor te schrijven omdat dit als ‘quick-fix’ prima zou werken. Inmiddels weten we allemaal dat deze benadering niet de onderliggende oorzaak wegneemt. Regelmatig krijgen patiënten te horen dat hun pijn ‘tussen de oren zit’. Pijn heeft bijna altijd een fysieke oorzaak. De pijn moet u niet negeren en is een teken dat er wat aan gedaan moet worden. Ik betwijfel ten zeerste dat uw pijn behandeld kan worden door alleen een psycholoog indien andere conservatieve behandelingen niet werkten. Psychische factoren zoals bijvoorbeeld stress op het werk of een echtscheiding kunnen klachten verergeren, maar zijn niet de primaire oorzaak van uw klachten. Zelfs als uw behandelend specialist geen oorzaak gevonden krijgt, bent u dan gerust want er is een oorzaak en deze kan worden aangepakt.

Vaak wordt er beweerd dat men wel zal ‘wennen aan de klachten’ en dat je er uiteindelijk ‘overheen zult groeien’ of dat men een ‘hoge pijngrens heeft’. Fout, onzin! Feit is dat hoe langer u de pijn blijft negeren en ermee door blijft lopen hoe sensitiever u zult worden. Bekijk het eens op deze manier: Als we met een hamer meerdere malen op uw vinger blijven slaan, dan wordt deze steeds gevoeliger, steeds sensitiever voor pijn, zodat uiteindelijk zelfs lichte aanraking pijnlijk wordt. In dit geval zullen oefeningen geen verschil gaan maken, maar de hamer wegnemen wel. Het belangrijkste tot herstel is om deze factoren in kaart te brengen en weg te nemen. U zult ervaren dat het wel degelijk mogelijk is om pijnlijke activiteiten te vervangen met pijnvrije activiteiten. Deze stap is uiterst belangrijk en zal uiteindelijk leiden tot herstel van weefsel en u kunt uw activiteiten weer pijnvrij ondernemen.

Het is een schande dat u verkeerd geïnformeerd wordt of zelfs dat uw behandelaar niet op de hoogte is van de huidige evidentie, maar het gebeurt helaas te veel. Het slachtoffer is de patiënt zelf, die helaas niet beter weet. Het herstel wordt belemmerd en de ervaringen met eerdere therapieën hebben de gedachte versterkt dat niets de pijn kan wegnemen en dat operatief ingrijpen de enige oplossing is. Dit maakt mensen bang en men wordt nu afhankelijk van verdovende pijn medicatie om de dag door te komen. Men verliest vertrouwen en voelt zich machteloos en leggen zich er bij neer dat ze nooit pijnvrij zullen zijn.

Het wordt tijd om alles op een rijtje te zetten en duidelijk te krijgen wat nu waarheid of fictie is.

Alles wat we zullen nu en de komende tijd zullen behandelen is wetenschappelijk bewezen en gebaseerd op studies van professor Stuart McGill, dè grote man op het gebied van de lage rug in de medische wereld.

Tot het volgende artikel!

 

Veel voorkomende verkeerde gedachten

Gedachte: Mijn pijn is erger geworden nadat ik enkele malen therapie heb geprobeerd.

Waarheid: Het wordt tijd om een behandelaar te vinden met verstand van zaken. De behandelaar dient de oorzaak van de pijn te vinden en aan te pakken. Niet alleen maar de symptomen behandelen.


Gedachte:
Iedere keer als ik ga trainen/fitnessen/sporten, heb ik er de volgende 3 dagen last van.

Waarheid: Door uw training te bespreken en te bekijken en tevens te evalueren hoe u de andere 23 uur van de dag besteed lijkt het waarschijnlijk dat we een correlatie zullen vinden waarom u dagen na de training last blijft houden. We kunnen dan de overbelastende activiteiten ‘fine tunen’ om uw klachten te verminderen.

Gedachte: Er is mij verteld dat de pijn tussen mijn oren zit.

Waarheid: Bewijs uzelf dat u de mogelijkheid heeft dat u ook pijnvrije momenten heeft waar u van kunt genieten. We willen u graag begeleiden om vaker dit soort momenten te ervaren.


Gedachte:
Er is mij werd verteld dat ik positief moet blijven

Waarheid: Uiteraard! Dat klopt zeker, negatieve gedachtes kunnen de klachten verergeren. Echter, alléén positief zijn als enigste remedie zal niet gaan werken. We moeten ook fysiek te werk gaan!
 

Gedachte: Ik word iedere keer geconfronteerd met mijn pijn

Waarheid: In plaats van uw aandacht te veel aan de pijn te besteden en er bij stil te staan, denk aan de pijnvrije momenten en probeer voor uzelf uit te zoeken waardoor u door deze pijnvrije momenten beleefd. Focus op de goede momenten en die dingen die u nu wel kunt en voorheen niet kon. We moeten immers van die pijngedachte af en dat lukt vele malen beter als u realiseert wat er wel beter gaat.

 

 

Chiropractie Uden-Veghel

Rondweg 15, 5406 NK Uden
Tel. 0413 248 010 / info@chiropractie-udenveghel.nl

Openingstijden

maandag 08:30 - 18:00 uur
dinsdag 08:30 - 20:00 uur
woensdag 08:30 - 18:00 uur
vrijdag 08:30 - 18:00 uur

Telefonisch bereikbaar

maandag tot vrijdag 08:30 - 17:30 uur

 

 

“We are born with our hands,
and 500 years from now there will still
be nothing in the world that can replace
what a human hand is able to feel”